
Stary Browar Rzeszowski, zlokalizowany bezpośrednio przy Rynku Starego Miasta, jest pierwszym w Rzeszowie mini browarem restauracyjnym. Zaprojektowany został tak, aby zaspokoić najbardziej wybredne gusta. Duży bar z miedzianymi elementami, loże w kształcie beczek po piwie, drewniane stoły, wysokie ławy, podłoga z cegły, ciekawe lampy, otwarta kuchnia – wszystko to wprowadza naszych gości w klimat tego wyjątkowego miejsca. Co jednak szczególnie interesujące i atrakcyjne dla pasjonatów piwowarstwa – odwiedzający Stary Browar Rzeszowski mają możliwość zwiedzania warzelni, w której nasi piwowarzy na oczach gości warzą piwo, a także zobaczenia leżakowni ze stalowymi tank fermentorami.
Nasze piwa są niepasteryzowane, niefiltrowane, naturalnie wysycone dwutlenkiem węgla, odpowiednio długo poddawane procesom fermentacji i leżakowania. Warzone są na miejscu, w niedużych ilościach i według autorskich, stale udoskonalanych receptur naszych piwowarów – Aleksandra Helmana i Marcina Jędrzejewskiego, którzy czuwają nad jakością naszych wyrobów.
Stary Browar Rzeszowski posiada w podstawowej ofercie cztery piwa, są to: Pils Staromiejski, Pszeniczny Rzeszowiak, Ciemne Galicyjskie oraz Amerykańskie Pale Ale. Na wyjątkowe okazje piwowarzy przygotowują także specjalne warki – na przykład piwa Marcowego na Oktoberfest, piwa Dyniowego na Halloween czy Stoutu na dzień św. Patryka. Oprócz tradycyjnych piw typu pils, pszeniczne czy marcowe – zawierających cztery podstawowe składniki, czyli wodę, słód jęczmienny, chmiel i drożdże – warzymy także nowofalowe style, takie jak american india pale ale, ryżowe india pale ale czy żytni saison.
Nasi piwowarzy nie boją się eksperymentować z ciekawymi dodatkami dodawanymi do podstawowych piwnych składników, czego efektem są chociażby stout z płatkami dębowymi, jaśminowe z trawą cytrynową lub pale ale z herbatą Earl Grey.
Piwa ze Starego Browaru Rzeszowskiego zostały docenione nie tylko przez odwiedzających nas gości, ale także przez środowisko piwowarskie.
Możemy poszczycić się medalami, zdobytymi w konkursach browarów rzemieślniczych:
- srebrny medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu, w kategorii field beer (2022 r.) - za piwo Dyniowe
- brązowy medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu, w kategorii field beer (2021 r.) - za piwo Dyniowe
- złoty medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu, w kategorii other IPA (2019 r.) - za piwo Ryżowe IPA
- srebrny medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu, w kategorii field beer (2019 r.) - za piwo Dyniowe
- brązowy medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu, w kategorii bursztynowy lager (2018 r.) - za piwo Marcowe
- srebrny medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu, w kategorii piwo z warzywami (2018 r.) - za piwo Dyniowe
- złoty medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu, w kategorii white IPA (2018 r.) - za piwo Ryżowe Ipa
-
złoty medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu, w kategorii Saison (2017 r.) - za piwo Saison
-
brązowy medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu, w kategorii Amber Lager (2017 r.) - za piwo Marcowe
-
złoty medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu, w kategorii piwo z warzywami (2016 r.) – za piwo Dyniowe
-
srebrny medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu, w kategorii piwo z dodatkami (2016 r.) – za piwo Shogul
-
srebrny medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu, w kategorii Pumpkin Ale (2015 r.) – za piwo Dyniowe
-
brązowy medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu, w kategorii Pszeniczne Hefeweizen – za piwo Pszeniczny
Rzeszowiak -
brązowy medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych Birofilia Żywiec 2015, w kategorii Stout – za piwo Stout.